SM i ekonomi 2018

Foto: www.freeimages.com / Sigurd Decroos (bearbetad)

Det är dags igen att kora vinnarlänet i vår årliga SM-tävling i ekonomi. Reglerna och de fem grenarna är oförändrade från i fjol. Men resultatet är nytt. Ny vinnare och några rätt stora omkastningar. Det är lätt hänt med omkastningar i tabellen eftersom utfallet i några grenar är så oerhört jämnt och poäng sätts som den omvända platssiffran i respektive gren. I fjol räckte Jönköpings 76p till seger. I år fick de se sig detroniserade trots 80p.

Första grenen – Bruttoregionalprodukten per capita
Detta är disciplinen med den mest givna segraren. Stockholm är överlägsna segrare på 629 tkr/capita. Riksmedelvärdet var 455 tkr. I år var Stockholm 34% bättre än tvåan Västra Götaland. Men i fjol skiljde 38%, så på sikt kanske det kan jämna till sig även här. Största poängförändringen noterar vi för Blekinge som tappade från plats 17 (5p) till sistaplatsen nr 21 (1p). I medeltal flyttade sig länen drygt 1 plats från fjolårsnivån. Trögt – men ändå inte den trögaste grenen!

Andra grenen – Tillväxt (i BRP/capita)
Förändringen i BRP/capita uppgick totalt till 2,9% i riket. Norrbotten tog grensegern överlägset med hela 8,6% tillväxt%  då man gick från 418 till 454 tkr per capita, nådde bra precis riksmedelvärdet således. Tvåan Jönköping var klart distanserade med sina 5,4%. Här var rörligheten betydligt större då genomsnittslänet fick 6p mer eller mindre än i fjol. Störst förändring drabbade Halland som föll från plats 2 till 17.

Tredje grenen – Sysselsättningsgrad
Det här är enda grenen som hämtar sin data från tävlingsåret. Här mäter vi nyaste utfallet enligt AKU (arbetskraftsundersökningarna) som kommer från Q3. De övriga grenarna visar utfallet för helåret 2017. Nåväl, Gotland segade sig upp ytterligare från fjolårets 95,94% till 96,51% vilket räckte till seger i disciplinen. I medeltal flyttade sig länen 3,5 platser mot i fjol och störst förändring såg vi i Värmland och Kalmar, som båda flyttade sig åtta steg från i fjol. Värmland uppåt och Kalmar neråt.

Fjärde grenen – Jämlikhet
Här mäter vi medianlönen för kvinnor i andel av medianlönen för män. Detta är den trögaste grenen. Förändringarna är små. Gotland vann i år liksom i fjol, trots att man tappade från 83,71% till 83,23%. Västmanland sladdar i listan på 73,24% dock bara hundradelen bakom Kronoberg. I medeltal förändrade länen sig knappt 1 placering från i fjol.

Femte grenen – Förkovran
Genom att klassa varje individ mellan 16 och 74 år med en siffra 1-7 efter utbildningsnivå där 1 är mindre än nio års skolgång och 7 är forskarutbildning, så får vi ett värde på varje läns utbildningsnivå och kan mäta förändringen i detta – alltså befolkningens förkovran. Stockholm har den mest välutbildade befolkningen på 4,28 (4 innebär 3-årigt gymnasium) några hundradelar för Uppsala. Gävleborg har den sämsta utbildningsnivån på 3,69 (3 innebär 2-årigt gymnasium). Men bäst förkovran hade Gotland som ökade sin befolknings genomsnittliga utbildningsnivå med 87 hundradelar av en procent och därmed tog sin tredje grenseger. Förändringarna är av naturen rätt små, men platsförskjutningarna ändå rätt påtagliga mellan året. Den genomsnittliga förändringen låg på 4 platser. Gotland rusade från fjortonde plats i fjol till toppen i år.

Och sammanlagt….?
Tre grensegrar av fem möjliga borde göra Gotland till segrare, eller? Nej, det räcker inte. I år kommer ljuset från norr. Allra längst upp i norr!

Gotland gör visserligen en fenomenal framryckning från fjolårets plats 13, men det räcker bara till en bronspeng. Fjolårsvinnaren Jönköping blev som avslöjades inledningsvis detroniserade och fick i år nöja sig med silver. Och guldet går till Norrbotten, tack vare en hög och jämn nivå – inte sämre än femte plats i någon disciplin och hela 92p sammanlagt!

Men grattis!

Ge dina synpunkter. Vad tycker du?

Lämna en kommentar.